Bükkalja Liget - Bogács Szíve

Év: 2023

Méret: 4780m2

Típus: köztér tervezés

Szerep: generáltervezés, építészet, tájépítészet

Helyszín: Bogács

Az iskola és az óvoda előtt húzódó térnek jelenlegi állapotában nincsen semmilyen karaktere seleme, és használhatósága sem egyértelmű. A fák állapota is kérdéses.

A terv célja egy olyan karakteres köztér kialakítása, mely híven tükrözi Bogács identitását,és egyben példát mutat a település további köztereinek kialakításában.

Az iskola előtti kert karakterét régóta a sűrű fák adják. Régen ligetnek is nevezték éppen emiatt, ahol a fiatalok találkoztak, a helyiek időt töltöttek.

Saját mikroklímája és egyedi atmoszférája volt. A fák egy része ma is jó állapotú, egy részét kivágták, de a raszter érzékelhető.

Legyen hát a park újra fákkal teli, saját mikroklímájú találkozóhely, intenzív zöld kert, ahol érdeme időt tölteni. Legyen újra liget!

A teresedében lévő fák spontán erdőt alkotnak. Az erdőnek rendszere van. A meglévő fasor láthatóan ideális közökkel lett ültetve, hisz a fák egészségesre és nagyra nőttek, Ezeket a közöket soroljuk, raszterré fokozzuk. A raszterbe új tanoncokat ültetünk. Az ültetés pillanatában létrehozzuk az új, irányadó lombkoronaszintet.

Ez folyamatos növekedésben lesz az évek teltével, mígnem megközelíti a mostani fák magasságát, melyek addigra elérik élettartamuk végét és új fácskáknak adnak helyet.