Lujza udvar

Év: 2023

Méret: 350m2

Típus: udvarzöldítés

Szerep: építészeti és generáltervezés, kivitelezés

Helyszín: Budapest, Magyarország

***FRISS INFÓ: MÁRCIUSIG LEHET JELENTKEZNI A 2024-ES PÁLYÁZATRA. A QVARTA SEGÍT A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁBAN***

A VIII. kerületben található Lujza utca 36. szám alatt megvalósuló közös kert projekt története 2022 év elejéig nyúlik vissza. A tervezést a lakóközösséggel és a házat képviselő irodával történő közös gondolkodás előzte meg. A beszélgetések során kialakultak azok az igények, amelyek a tervezési program alapját nyújtották. A tervezett udvarfelújítás tervezési progamja a következőkből állt:

• Udvar szebbé tétele

• Igény van egy felülről fedett biciklitárolóra

• Leülésre és beszélgetésre való helyek

• Kis homokozó a gyermekeknek

• Egész évben használható megoldások

Fontos szempont volt az épület építészeti karakteréhez való viszonyulás. Karakteres elem több helyen a házban a falak lekerekítése. Ezért a betett udvari elem sarkai is erre reagálnak.  

Központi elemként megjelenik a fórum, mint egy gyülekezőhely, ahol nagyobb beszélgetéseket, akár lakógyűléseket lehet tartani. A fórum közepén egy kis homokozó található, amely lefedve asztalkénet funkcionál. A biciklitároló a bejárat közelében található. Az udvar közepén található az ültetőtálca, melynek szélein további kisebb leülőhelyek kerültek kialakításra. Az udvar átellenes sarkán található növényfuttató a térlehatárolást is szolgálja.

A terv sikerrel pályázott a Főváros Égig érű fű program keretén belül nyerhető támogatásért. A megvalósításnál fontos volt, hogy a tervek az eredeti elképzeléshez hű módon valüsuljanak meg, így a tervezők úgy döntöttek, hogy a projekt kivitelezését is vállalják. Az előregyártás a mezőkövesdi üzemben zajlott, az összeállítás a helyszínen. Az építészek a műhelyvezető felügyeletével körfűrészt és hegesztőt használtak, a tájépítész növényt ültetett, földet mindenki hordott.

Tervezés és építésvezetés, kivitelezés:

Tőrös Ágnes, Botos András, /Qvarta építésziroda, Czél Izabella /Sunplant

Faipari kivitelés és Műhely:

Tőrös Lajos, Tőrös Ákos

Építő csapat: Palcsák Péter, Fonyódi Boglárka, Papp Dorina, Fabian Feussner, Odry Szilvia